Oude fruitbomen kunnen liever weg

Oude fruitbomen zijn meestal vatbaar voor allerhande ziekten. Dit zorgt ervoor dat zij schamel doorgroeien en weinig vruchten dragen. Deze vruchten zijn vaak ook kleiner en ziek. Het is daarom raadzaam om oude fruitbomen die ziek zijn, te laten verwijderen.

Als de bomen eenmaal verwijderd zijn, kun je de grond ready maken voor een nieuwe aanplant. Je zult deze effen moeten maken en laten aanzakken. Let hier wel op: Het weghalen van bomen die oud en ziek geworden zijn, kan best veel werk hebben. Dit moet daarom nauwkeurig gebeuren zodat alle wortels worden verwijderd. Wortels die achterblijven kunnen zorgen voor schimmelvorming met als gevolg dat de nieuwe aanplant negatief wordt beïnvloedt.

oude fruitbomen

Het plantklaar maken van de bodem gebeurt in oktober of november. Het beplanten vindt op de daaropvolgende maand ( in december) plaats. Houdt er rekening mee dat er voor het rooien en verwijderen van hoogstamfruitbomen een kapvergunning nodig zal hebben. Deze moet je aanvragen.

 Stappenplan: verwijderen oude laagstam fruitbomen

Wanneer de zijtakken zijn verwijderd , houdt je alleen de stam over. Je maakt een greppel van ongeveer 50 cm om de oude boom, waarbij de blootliggende wortels worden weggezaagd. Beweeg de boomstam omlaag en druk deze verder naar beneden, op en neer. Trek deze weg, als hij goed los zit. Haal zoveel als mogelijk van de wortels uit de grond, om een geslaagde nieuwe aanplant in te toekomst te bewerkstelligen.